Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 22:50 - 9 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ЙОГА ВЕДНАГА
Автор: raiap Категория: Хоби   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.05.2020 23:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди повече от 20 години когато щяха да отварят първият търговски център тип мол в София, си спомням, че вестник 24 часа излезе със статия „МОЛ не означава материално отговорно лице“. По това време вероятно е трябвало да се обяснява на много хора и какво е йога, но слава Богу, днес не е така. Все повече хора практикуват древноиндийското учение за здраве и свързване на тялото и ума, като съотношението все още е 2:1 в полза на жените,  но и много мъже са осъзнали ползите за себе си, че и за близките си. Думата това и означава – свързване , сливане.

Като че не ни беше достатъчен досегашният стерсиран начин на живот, та си го доовкусихме с коронавирус и домашна изолация. Това предполага да сме още по-решени да намерим начини да съхраним менталното си здраве, и да се погрижим и опаковката да добрува, покрай нея.

Учението за аюрведа - древната индийска медицина, датира от толкова отдавна, че рецептите са написани на дървесни листа, и са на санскрит – мъртъв днес език, който се учи специално, за да се разгадават те. Т.е., никой не се ражда с едни гърди напред във вид на матерен санскрит. Не стига това, ами рецептите и медицинските практики са написани в строфи, които следва да бъдат тълкувани от четящият ги,а то съвсем не е като рецепта за качамак – сложете пет лъжици царевична каша във вряща вода... Т.е, нещо като Нострадамус и неговите предсказания, които се знае, че са доста точни, стига да не се хващаш да разбираш детайли като какво ще се случи и кога ще се случи. Всичко това идва само да каже, колко всъщност сложно е нашето тяло. Слава Богу, не е такъв случая с йога, защото тук учението е доста по-разпознато и приложението му доказано може да донесе само ползи за здравето. Не носи кой знае какви рискове, стига след втория ден да не решите да направите шпагат. Ще успеете, но само веднъж, а не е това идеята

Ползите за здравето са доказани от хилядолетия.  Самата аз започнах да практикувам преди няколко години, когато свирепо автоимунно заболяване ме простреля с три пристъпа за една година и стана ясно, че без видима промяна на начина на живот, нещата си отиват у реката. Впоследствие в йога студиото се запознах с много хора, които бяха категорични, че откак практикуват йога, са редуцирали или елиминирали напълно симптоми като менопауза, паник- атаки, дерматит,  дори двойно виждане.

Хубавото на йога е, че може да се практикува у дома, без да изисква инвестиция в специално за целта оборудване. Постелката ми струва 25 лв, и то от приличните, които вършат работа. Преди да мине първоначалният ужас на забраната да излизаме, не смеех и до магазина да ида, за да си купя, защото моята остана в йога студиото, мир на праха й. Та докато си купя и тази за 25те лева, едно по-дебеличко одеалце на пода вършеше тази работа. Т.е., евтин спорт/хоби е. Сега, аз съм минималист по убеждения и за мен е достатъчно вещта да върши работата, за която е предназначена. В този смисъл, сигурно има и постелки на ВерсачИ, за над 200 лв, но въпрос на убеждения и стил.

Не се изискват някакви спортни постижения на минимум регионално ниво, или гъвкавостта на жената-каучук, за да започнеш да практикуваш още днес. Позите варират от най-елементарно повдигане на пръстите на краката, или навеждане напред, до хранене със слънчева енергия за период от три месеца. Това, което учиш в хода на упражненията, ти помага на поне две нива. От една страна, огъвкавяваш гръбнака, което си е важно,предвид отвратителния навик на времето да те сковава и да те кара да остаряваш. Т.е. запазваш младостта на тялото си по-дълго време. Това си е нещо, тъй като досега не съм чула някой да разполага с резервно тяло в гардероба, т.е. това трябва да си го пазим за ново. С течение на позите, го и изправяш същият този гръбнак, а така енергията между седемте чакри, протича правилно в цялото тяло, без да се затлачва и да води до болести. Да не говорим, че сколиозата не е била представена като модерно облекло на никое от-кутюр ревю. Осанката и изправена позиция винаги е била на мода! Накрая, постепенно се приучаваш да дишаш правилно, а това всеки запознат знае, че е huge!

И ето как изникна още една полза – правилното дишане, научено чрез йога практиката, ти гарантира и израстване на вибрационно ниво. Няма спор, че древните индийци и техните познания за човешкото тяло в неговата  физическа и енергийна цялост,  не могат да бъдат ударени в земята и от най-изтъкнатите съвременни медицински светила. Те са разгадали, че всяка емоция си има определена честота на дишането. Така, освен, че чрез дълбокото дишане можем да доставим допълнителен кислород на клетките, което не спира да бъде модерно за тях, но и на по-експертно ниво можем само чрез дишане да подобрим настроението си и да се вкараме в радостна емоция, която да преживее цялото ни тяло. Също така, техниките за задържане на дъха, ни вкарват в цикъла вдишване=раждане, издишване=смърт, а промеждутъка, в който задържаме дъха си, е животът. Така ние го осъзнаваме по-ясно, и се научваме на много важното изкуство да бъдем тук и  сега и да изживяваме пълноценно мигът.

Състезаваш се сам със себе си. Йога е принцип на ненасилие. Няма състезателен дух, няма опити за подобряване на рекорди (сигурно затова няма световно по йога, иначе още щяха някакви мастери да лежат по теписите, овързани на възел), няма „трябва да“, няма и критерии ти до къде трябва да направиш позата (казва се асана). Тялото и неговите граници водят. Единственото сравнение е, с теб самият преди да речем, два месеца. И да не виждаш резултат, то е защото ако практикуваш ежедневно, или през ден, то промяната идва с по едно просено зрънце на всяка практика, и ти не можеш да я доловиш. Но тя е там, за да остане. Говоря от личен опит, аз ходих на йога 2 години поред, за да се оплача на учителя си, че се чувствам същото дърво, както в самото начало. След това спрях за около месец, и когато възобнових практиките си, с огромна изненада установих, че аз ама съвсем видимо, съм със сантиметри по-гъвкава отпреди. Т.е. ако сте като мен, ще ви трябва време, докато знанията се натрупат, а и мускулната памет се активира.

Йога, както и голфът могат да се практикуват до дълбока старост. Няма ограничения, нито забрани. Единствено трябва да следиш да не превишаваш лимитите на своето тяло и да го слушаш. Нещо, което 80 годишните предполагам и бездруго правят

Ти определяш времето – кога и колко. За всеки друг спорт, си има мастъркард. Т.е. трябва да се придвижиш в гужвата (задръстването), както казват сърбите, да си там в определен час, независимо дали ти е удобен, или дали в момента си в настроение за това. Освен това, на мен много бързо ми омръзва да правя нещо, което не умея, и един час тренировка ми се виждаше като месец в Шао Лин. Да не говорим, че има и такива от по час и половина! Какво си мислят тези хора, че си Шотландски боец и имаш цялото време и внимание на света ли?!

А така, при домашната йога, ти определяш ритъма – кога, с какви пози, колко време.  Само трябва да имаш волята наистина да си редовен, без постоянство просто не става! За себе си установих, че ми е най-добре при следобедни, 30 до 40 минути максимум практики.

Онлайн уроци по йога да искаш! В момента се предлага невъобразимо разнообразие от безплатни видео уроци с различна продължителност (сигурно има и по 10-15 минути, докато свикнете) и натоварване. Пък когато понавлезете и установите какъв тип йога импонира на вас самите, ще увеличите и продължителността, и ще изберете и учителят, който ви харесва, и тогава може да се запишете към него и да заплатите и неговите усилия. Между другото, подберете йога практиката ви с такъв човек, който ви харесва – не ви дразни, енергията му не ви се натрапва, темповете, които налага са вашите. Това също е много важно, ако не искате да избягате отвратени в 9 планини в десета, защото човекът „отпред“ е с твърде силна и непоносима за вас енергия, например. Случвало ми се е, отне ми сигурно 5  години, за да започна отново, мислейки си, че не харесвам самата йога.

Относно типовете йога, аз лично не харесвам йога тип айенгар (означава подравняване), не ми е по вкуса, защото е протяжна и се набляга в преголяма дълбочина на всяка поза, а моя темперамент тия работи хич не ги обича. Ама и твърде натоварваща и силова, тип ащанга йога, също не е моето.  Видовете йога са над 10, като най-популярна е хатха (която аз практикувам и предпочитам, защото е най-подходяща за начинаещи, бавна е, без да е протяжна, и всеки се движи със свое темпо)

Чрез баланса на тялото, се постига и баланс на ума. Това се постига постепенно. Аз го сравнявам с карането на колело – първоначално нямаш идея как трябва да се чувства тялото ти, за да пази баланс. Но постепенно то само някак успява да се вкара в насладата и магията на приятните, ненасилствени движения, като не след дълго, към хармонията се приобщава и духът. Финалната фаза на йога практиките в студиото беше релаксацията. Лягаш на земята и за няколко минутки се отпускаш напълно. Мога да опиша това състояние с една хубава, забравена българска думичка – нега. Онова чувство на отпускане и пълен релакс, в което умът ти е в полубудно, полу-заспало състояние, а душата ти просто си се рее наоколо, усмихнато и ведро, като пъстроцветна пеперуда.

Едно е сигурно -няма да сгрешите, нито сте закъснели, ако започнете да правите йога още днес. Желая успех, сила и постоянство, което се отблагодарява. Намасте! („Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб“)



Тагове:   спорт,   тяло,   дух,   душа,   баланс,   йога,   ум,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raiap
Категория: Забавление
Прочетен: 27454
Постинги: 20
Коментари: 8
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930